Grupuri Electrogene
1. Definitie, utilizari
 
 
Grupurile electrogene sunt surse energetice de rezerva, pentru consumatori ce utilizeaza sisteme de alimentare cu energie electrica (spitale, banci, aeroporturi, hoteluri, pensiuni, restaurante, gari, autogari, magazine, sedii de firme, ambasade, unitati militare, unitati productive cu foc continuu, imobile unde penele de curent pot cauza disfunctionalitati etc.). Grupurile electrogene se intrebuinteaza si in zone greu accesibile unde nu exista o retea de alimentare cu energie electrica. Utilizarea grupurilor electrogene confera mobilitate, autonomie (independenta) energetica si costuri reduse de infrastructura.
 
 
2. Clasificari
 
 
In functie de destinatie putem avea: grupuri electrogene portabile, grupuri electrogene profesionale, grupuri electrogene pentru sudura, grupuri electrogene pentru constructii, grupuri electrogene silentioase, grupuri electrogene industriale.
 
 
In functie de puterea generata putem avea: grupuri electrogene de putere mica echipate cu motoare pe benzina, grupuri electrogene de putere medie, mare si foarte mare echipate cu motoare diesel.
 
 
Pornirea grupurilor electrogene poate fi la sfoara sau electrica (automata). Carcasa pentru atenuarea zgomotului (insonorizare) este necesara acolo unde zgomotul constituie o problema.
 
 
Diversele optiuni legate de configurarea grupurilor electrogene sunt legate de tipul de alternator (cu sau fara A.V.R.), tipul panoului electric (manual sau automat, cu sau fara A.T.S.), capacitatea rezervorului montat pe sasiu, rezervoare suplimentare de mare capacitate, tipul de rezervor, modul de prezentare (deschis, in carcasa rezistenta la intemperii sau insonorizata, in container, pe trailer), functionarea la temperaturi extreme, modul de lucru in paralel (cu reteua electrica sau cu un alt grup electrogen), sisteme de monitorizare si control de la distanta, etc.
 
 
3. Date constructive
 
 
Grupurile electrogene sunt construite pe un sasiu de otel sudat. Motorul si alternatorul sunt fixate de structura prin suporti antivibranti. Rezervorul se gaseste in interiorul sasiului si nu intra in contact direct cu motorul sau alternatorul. Tensiunile stabile sunt obtinute datorita faptului ca sistemul de reglare a sarcinii este mecanic, indiferent de marimea acesteia. Pornirea se face de la o baterie de 12 sau 24 volti aflata in dotarea standard la fel ca si incarcatorul. Pornirea la temperaturi mici se poate face datorita preincalzitorului ce se gaseste in lichidul de racire. Puterea continua (PRP), este puterea maxima disponibila pe durata unei secvente de variatie a puterii de la 65% la 80%, care poate fi utilizata un numar nelimitat de ore pe an, intre intervalele de intretinere. Este permisa o supraincarcare de 10% pentru maxim o ora la 12 ore interval, cu exceptia cazului cand caracteristicile motorului indica altceva. Puterea pe timp limitat (LTD), este puterea maxima a unor grupuri electrogene, pe care acestea sunt capabile sa o livreze pana la maxim 500 ore anual din care maxim 300 de ore de fuctionare continua, intre intervalele de intretinere. Este unanim acceptat de specialisti, ca acest tip de operare va afecta durata vietii grupului electrogen.